In het liggend karabijnschieten vanaf 50 meter heeft de 31-jarige Lionel Cox een zilveren plak behaald. Het is de tweede medaille voor België na het brons van judoka Charline Van Snick.





In de finale moesten de 8 overgebleven deelnemers ieder tien keer schieten vanaf 50 meter. Cox, door het BOIC gedelibereerd voor Londen, verzilverde daarin letterlijk en figuurlijk zijn knappe prestatie uit de voorronde, waarin hij tweede was geworden.

Cox stelde zijn voorsprong van drie punten veilig op de Sloveen Rajmond Debevec, al hing zijn zilveren medaille nog even aan een zijden draadje.

Debevec hield zijn zenuwen in een slijtageslag immers prima onder controle en sloop schot na schot een beetje dichter bij Cox. Cox, die de minste score zou behalen van alle finalisten, hield uiteindelijk twee tienden van een punt over op de Sloveen: 701,2 voor Cox tegen 701 voor Debevec.

De Wit-Rus Sergej Martynov bleef de hele finale buiten schot en vestigde met 705,5 punten een wereldrecord (7 tienden van een punt beter dan de Duitser Klees twaalf jaar geleden). De profschutter liet zich fêteren door zijn tegenstanders, waarvan Cox de enige amateur is.

In het dagelijkse leven verdient Cox zijn brood als arbeidsinspecteur.

Hij is de eerste Belgische schutter sinds Frans Peeters uit Noorderwijk  (brons) in 1988 (Seoel) die ons land een medaille schenkt.